Foreningens historie

Hvor Grundtvigs Kirke troner oppe på “Bispebjerget”, var der indtil 1921 marker med skiftende afgrøder. Grundstenen til kirketårnet blev lagt på Grundtvigs fødselsdag 8. september 1921, og boligerne rundt om kirken blev opført sideløbende med byggeriet af kirketårnet, nærmere betegnet i årene 1924-26.

Jensen-Klint er hovedarkitekt på både den prægtige kirke og boligerne rundt omkring den, og det ses tydeligt i byggestilens sammenfald med de takkede gavle, kunstfærdige murstenssøjler og meget andet. Kirketårnet har en stor cirkel midt på facaden, og denne detalje går også igen flere steder i boligbyggeriet. Denne såkaldte cirkelblænding er i øvrigt ikke lavet for at gøre mulig plads til et ur, som nogle fejlagtigt tror; tværtimod er den en parallel til danske landsbykirkers cirkelornamenter og symboliserer evigheden – at man kan køre rundt og rundt i cirklen til evig tid!

Boligerne rummer mange andre specielle detaljer og finurligheder. Således har hver enkelt gadedør sin helt individuelle indramning, hvor mursten træder ud af murfladen i forskellige fantasifulde mønstre.

I dette unikke og særprægede byggeri har Andelsboligforeningen På Bjerget haft base siden 1959. Faktisk har her endnu tidligere været en andelsboligforening, men den gik fallit og i likvidation i 1944. 

Da en lille kreds af beboere 15 år senere tog initiativ til påny at bringe boligerne over i beboernes egne hænder, var ejendommene ejet af et selskab med finansmanden Brask Thomsen som bagmand. Det lykkedes efter et møjsommeligt benarbejde af sikre tilstrækkelig opbakning blandt beboerne til, at de kunne købe ejendommene af Brask Thomsen. Begrebet benarbejde kan forstås temmelig bogstaveligt, for initiativtagerne sled godt på trappetrinene, idet de besøgte samtlige beboere i bestræbelserne på at samle den nødvendige opbakning til at overtage ejendommene og stifte en ny andelsboligforening.

Fire personer fremhæves som den lille ihærdige kreds, som nutidens andelshavere kan takke for, at Andelsboligforeningen På Bjerget blev en realitet den 1. november 1959. Erhard Nielsen var hovedmanden, godt bistået af Villy Rathmann, Edwin Hagensbo og E. Østrup Møller.

Dokumenter

Her finder du vedtægter, husorden, lokalplan mv.

Bestyrelsen

Mød bestyrelsens medlemmer og se kontaktoplysninger.

Billeder

Se billeder fra arrangementer og fra luften.

Er der boliger til salg og har I en venteliste?

Der er i øjeblikket ingen boliger til salg og andelsforeningen har ingen venteliste.

Hvordan sælger jeg min andelsbolig?

Se vores vejledning her